Ο άνθρωπος που δημιούργησε τον Ολυμπιακό!

Ο άνθρωπος που δημιούργησε τον Ολυμπιακό!

Ήταν ο άνθρωπος που ίδρυσε τον Ολυμπιακό, αποτέλεσε τον πρώτο πρόεδρο στην ιστορία του και συνέδεσε το όνομά του μαζί του όσο λίγοι. Ο λόγος για τον Μιχάλη Μανούσκο που απεβίωσε σαν σήμερα το 1952.

απο www.gazzetta.gr

Ο άνθρωπος που δημιούργησε τον Ολυμπιακό!
Ο άνθρωπος που δημιούργησε τον Ολυμπιακό!

Είναι τις πάσοι γνωστό πως στις 10 Μαρτίου του 1925 ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός. Ο Μιχάλης Μανούσκος ήταν ένας των επιφανών Πειραιωτών που πήραν την απόφαση για την ίδρυσή του στην ταβέρνα του Μοίρα στην… καρδιά της πόλης. Ο τότε βιομήχανος και μετέπειτα Δήμαρχος Πειραιά ήταν ο άνθρωπος που προσέθεσε στο επίθετο Ολυμπιακός τις λέξεις Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς και έτσι ο πλήρης τίτλος του συλλόγου έγινε τότε και παραμένει έως και σήμερα Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς (ΟΣΦΠ).

Ο Μανούσκος σημάδεψε με την παρουσία του και την προσφορά του και τον Ολυμπιακό αλλά και τον Πειραιά. Εκτός από το ότι ήταν ο πρώτος πρόεδρος των πρωταθλητών Ελλάδας από το 1925 έως το 1928 διετέλεσε στο ίδιο αξίωμα ακόμα δύο φορές. Ήταν τις περιόδους 1937-1939 και 1945-1950. Το 1938 διορίστηκε από την κυβέρνηση Μεταξά Δήμαρχος Πειραιά (σ.σ. γεγονός για το οποίο κατηγορήθηκε). Θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1941. Αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους Γερμανούς, υποβάλλοντας την παραίτησή του λίγο μετά την εισβολή τους.

Ως πρόεδρος της ομάδας του Ολυμπιακού πανηγύρισε πρωτάθλημα το 1937, το 1938, το 1947 και το 1948. Επίσης ήταν και στο Κύπελλο του 1947. Ο Μανούσκος διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Αντιφθισικής Εταιρείας (με δράση υπέρ του αντιφυματικού αγώνα που μάστιζε τότε τον ελληνικού πληθυσμό), του Πατριωτικού Ιδρύματος (δράση υπέρ του παιδιού), του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου αλλά και ιδρυτής των Παιδικών Εξοχών και του Θεμιστόκλειου γυμναστηρίου.

Επίσης ήταν ιδρυτής της Λέσχης του Ολυμπιακού στο Πασαλιμάνι και των γηπέδων έναντι αυτής, τα οποία και κατασκεύασε για να παίζουν τα παιδιά της εποχής. Είναι χαρακτηριστικό πως επί των ημερών του στον Πειραιά έγιναν πολλά έργα όπως μπορείτε να δείτε και εδώ. Ο Μανούσκος που ήταν γεννημένος το 1845 είχε χρηματίσει και πρόεδρος της ΕΠΟ αλλά και του ΣΕΓΑΣ.

Μετά από πολύμηνη μάχη με μία σοβαρή ασθένεια απεβίωσε το πρωί της 11ης Δεκεμβρίου του 1952. Η… μοίρα το θέλησε να πεθάνει όταν Δήμαρχος Πειραιά ήταν ο ερυθρόλευκος Γιώργος Ανδριανόπουλος και έναν μήνα μετά τον θάνατο του Γιάννη Ανδριανόπουλου. Η κηδεία του έγινε στον Άγιο Κωνσταντίνο Πειραιώς ενώ όλη η πλατεία μπροστά από το ναό καθώς και η πλατεία Κοραή ήταν γεμάτη από κόσμο.

Η οικογένεια του Ολυμπιακού ήταν σύσσωμη στο πλευρό του. Ο τότε Δήμαρχος Πειραιά Γ. Ανδριανόπουλος έκλεισε τον λόγο του λέγοντας πως «η μνήμη σου θα παραμείνει αιώνια εις δόξα του Ολυμπιακού και της πόλεως του Πειραιώς». Κηδεύτηκε στο νεκροταφείο της Ανάστασης. Η φράση του για τον Ολυμπιακού που δεν θα ξεχαστεί ποτέ ήταν εξής: «Θέλω να κάνω τον Ολυμπιακό μεγάλο. Πολύ μεγάλο. Τόσο πολύ, που να σκεπάσει ολόκληρο τον Πειραιά».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *