Το φίλαθλο πνεύμα

hooligan.Το φίλαθλο πνεύμα

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αθλητισμός είναι η έξαρση των φαινομένων βίας και φανατισμού που καταστρέφουν το αθλητικό ιδεώδες και απωθούν όλο και περισσότερους από τον αθλητισμό.

ΑΠΟ Κατερίνα Καραγιάννη Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών με ειδικότητα κολύμβησης http://www.evrytanika.gr/

hooligan.Το φίλαθλο πνεύμα
hooligan.Το φίλαθλο πνεύμα

Το φίλαθλο πνεύμα απουσιάζει και ο φανατικός οπαδισμός έχει επικρατήσει στους αγωνιστικούς χώρους. Το φαινόμενο μπορεί να επιδεινωθεί χωρίς την δική μας αντίδραση.
Αν αναλύσουμε τη λέξη φίλαθλος σημαίνει αυτός που αγαπά τον αθλητισμό.

Ο φίλαθλος είναι υπέρ του τίμιου αθλητισμού, του αρέσει το καλό θέαμα χωρίς να φανατίζεται με κάποια ομάδα. Ακόμα και αν υποστηρίζει κάποια συγκεκριμένη ομάδα, χειροκροτεί και αναγνωρίζει την ανωτερότητα του αντιπάλου. Είναι αντικειμενικός και υποστηρίζει το δίκιο και το αθλητικό πνεύμα.
Η λέξη οπαδός προέρχεται από το ρήμα οπάζω που σημαίνει ακολουθώ, υποστηρίζω μια ιδέα, κάποια πρόσωπα ή κάποιους θεσμούς. Ο οπαδός ακολουθεί και υποστηρίζει μια ομάδα, ταυτίζεται μαζί της και πολλές φορές κάνει θυσίες για να μπορέσει να την βοηθήσει.
Ένας οπαδός μπορεί να ζήσει έντονες στιγμές και συγκινήσεις που του μένουν αξέχαστες. Μπορεί να δακρύσει είτε από χαρά είτε από λύπη, να θυμώσει, να αγωνιά για την εξέλιξη του παιχνιδιού.
Όταν όμως αρχίζει ο φανατισμός, αυτά τα ωραία συναισθήματα αντικαθιστούνται από τη λεκτική και σωματική βία, την υποτίμηση και τη περιφρόνηση των υπόλοιπων ομάδων, το εκτεταμένο υβρεολόγιο, την καταστροφή των γηπέδων και όχι μόνο, τις απάνθρωπες συμπεριφορές που μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς ακόμα και στον θάνατο.

Τα αίτια των ακραίων συμπεριφορών…

Τα αίτια που οδηγούν σε αυτές τις καταστάσεις είναι κυρίως κοινωνικά και οικονομικά. Η ανεργία, η κοινωνική ανισότητα, ο ρατσισμός, η ανασφάλεια, η έλλειψη παιδείας, η αντιδραστική συμπεριφορά των νέων, η έντονη ψυχολογική πίεση, η έλλειψη τρόπων εκτόνωσης αποτελούν μερικές αιτίες αποτρόπαιων πράξεων στους αγωνιστικούς χώρους. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}
Επίσης η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού ευθύνεται για αυτό το φαινόμενο όπου μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να επωφεληθούν αναλαμβάνοντας έναν αθλητικό σύλλογο και φανατίζοντας τους οπαδούς που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι νέοι σε ηλικία οι οποίοι δεν έχουν αναπτύξει κρίση. Ας μην ξεχνάμε και το φαινόμενο των στημένων παιχνιδιών και της διαφθοράς που εξοργίζουν τους οπαδούς.
Επίσης τα ΜΜΕ παίζουν σημαντικό ρόλο στην όξυνση του φαινομένου καθώς προβάλλουν συχνά σκηνές βίας ή θεοποιούν κάποιους αθλητές ιδιαίτερα μέσα από τον αθλητικό τύπο με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο φανατισμός.
Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την έλλειψη αθλητικής παιδείας από την οικογένεια, το σχολείο αλλά πολλές φορές και τους αθλητικούς συλλόγους καθώς και την θεοποίηση αρνητικών αθλητικών προτύπων.

Πως μπορεί να μειωθεί το φαινόμενο…

Δυστυχώς αυτό το πρόβλημα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να λυθεί. Γιατί πάντα θα υπάρχουν όλα τα παραπάνω φαινόμενα και πάντα εμείς θα αδιαφορούμε για την επίλυση τους. Ωστόσο μια προσπάθεια αξίζει να γίνει από όλους μας. Το πρόβλημα του χουλιγκανισμού πρέπει να λυθεί από τη ρίζα του.

Αρχικά η οικογένεια και το σχολείο οφείλουν να υπερασπίζουν το φίλαθλο πνεύμα και να δίνουν την ευκαιρία στους νέους να αποκτήσουν ενδιαφέροντα, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να εκφράζονται με δημιουργικό τρόπο και όχι με βία.

Η πολιτεία παίζει σπουδαίο ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, όχι μόνο με την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στα γήπεδα (που είναι και αυτή απαραίτητη) αλλά με την ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού, τη δημιουργία αθλητικών κέντρων, τη διοργάνωση σεμιναρίων με θέμα το φίλαθλο πνεύμα, την καταπολέμηση της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού. Τα ΜΜΕ πρέπει να προωθούν υγιή πρότυπα και όχι τα πρότυπα που θα τους φέρουν περισσότερες πωλήσεις, ακροαματικότητα ή τηλεθέαση.

Με αντικειμενική κρίση και ουσιαστικό διάλογο μπορούν να επηρεάσουν θετικά πολλούς νέους στο να αποκτήσουν φίλαθλο πνεύμα.

Τέλος οι ίδιοι οι αθλητές οφείλουν πρώτοι και καλύτεροι να αγωνίζονται με φίλαθλο πνεύμα, να σέβονται τον αντίπαλο, να συγκρατούν τα νεύρα τους και να μην ξεσπούν με βίαιο τρόπο.

Επειδή τη περίοδο αυτή το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η οικονομική κρίση και όχι η πολιτισμική κρίση και επειδή η πολιτεία το μόνο που κάνει είναι να υποβαθμίζει τον αθλητισμό, να στερεί από χιλιάδες γυμναστές την ευκαιρία για εργασία, να καταργεί τις χρηματοδοτήσεις των αθλητών, να εγκαταλείπει στο έλεος του θεού τις αθλητικές εγκαταστάσεις και ταυτόχρονα να καυχιέται για τις διεθνείς διακρίσεις σπουδαίων αθλητών και επειδή τα ΜΜΕ δεν σκοπεύουν να αλλάξουν την τακτική τους, τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε εμείς να διαδώσουμε το φίλαθλο πνεύμα στα παιδιά μας με το όνειρο ότι το φαινόμενο του χουλιγκανισμού θα μειωθεί.

Καλό είναι να μην φανατιζόμαστε. Πρέπει να επικροτούμε τα θετικά πρότυπα και να υπερασπιζόμαστε το φίλαθλο πνεύμα. Ας μην μας μένει η εικόνα εκνευρισμένων αθλητών που ξεκινούν καυγά την ώρα του αγώνα και εξαγριώνουν το κοινό.

Ας μας μείνει η εικόνα του ώριμου αθλητή που αγκαλιάζει τον «αντίπαλο» στο τέλος του αγώνα και αναγνωρίζει την αξία του. Τα σωστά πρότυπα φέρουν σωστές συμπεριφορές. Ας αποτελέσουμε λοιπόν σωστά πρότυπα…


 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *